Φιλοσοφία - Ελληνικό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ΤΙΜΙΟΝ

     


Οι πλαγιές του όρους ΑΠΕΣΣΑΣ (Φωκάς) στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ αρχαίας Κορίνθου – διώρυγας Ισθμού και αρχαίας Νεμέας όπου το λάδι ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό

Το ελαιόδεντρο

Η ελιά (Olea europaea), που ονομάζεται επίσης ελιά Ρεάλ είναι δένδρο μεσαίου μεγέθους, που όσο ενηλικιώνεται ροζιάζει, ανήκει στο γένος της ελιάς (Olea) και ανήκει στην οικογένεια της ελιάς (Oleaceae). Καλλιεργείται από την 4 χιλιετία π.Χ. ως χρήσιμο φυτό. Ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα με μέση ετήσια θερμοκρασία 15 - 20 ° C, αυξάνεται ως πλούσιο διακλαδισμένο αειθαλές δέντρο ή θάμνος και φτάνει (ανάλογα με το ίδος του) στο ύψος από 10 έως 20 μέτρα. Η ελιά χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί και μπορεί να επιβιώσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια. (Ελιά του Πλάτωνα στην Αθήνα).

Τα δέντρα μεγαλώνουν συχνά σε βραχώδεις απότομες πλαγιές, ευδοκιμούν σε θερμό και ξηρό καλοκαίρι σε υψόμετρο μέχρι 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Απαιτούν πολύ λίγο νερό και λίπασμα και υπομένουν τις αντίξοες συνθήκες από οποιαδήποτε άλλη δενδροκαλλιέργεια.

Η ιστορία της ελιάς χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ο καρπός και το λάδι αποτελούν την σημαντικότερη βάση της υγιηνής διατροφής. Το κλαδί ελιάς είναι ένα σύμβολο της ειρήνης, και αποτελούσε σημαντικό μέρος του πλούτου και ήταν η εικόνα της ευημερίας και της ευτυχίας των πολιτών. Στην οικονομία, τη θρησκεία και την τέχνη, καθώς και σε πολλούς μύθους αντανακλά σημαντικό ρόλο η ελιά. Η ελιά είναι σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής βλάστησης και του πολιτιστικού τοπίου.

Yγιεινό και εύγευστο

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και διατροφής, όπου χρησιμοποιείται παντού. Στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 23 λίτρα ανά άτομο. Λόγω του υψηλού σημείου καπνού της (190 °C-παρθένο ελαιόλαδο, εξευγενισμένο 220 ° C), είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τηγάνισμα. Στο ψήσιμο ή για σάλτσα σαλάτας, το ελαιόλαδο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο διατροφή. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, για την παρασκευή των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και στην παραγωγή θεραπευτικών αλοιφών.

Μεσογειακή διατροφή

Ένα παράδειγμα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Ως εκ τούτου συνιστάται και ως προληπτικό μέτρο. Το μυστικό δεν βρίσκεται στην αλληλεπίδραση των συστατικών: Η παραδοσιακή διατροφή στη Νότια Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την υγιή ποικιλομορφία της. Φυτικά τρόφιμα, ψωμί, ζυμαρικά, λαχανικά, σαλάτες και φρούτα, αποτελούν τη μερίδα του λέοντος από ό, τι σερβίρετε στο τραπέζι κάθε μέρα. Ψάρια, πουλερικά αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ το κόκκινο κρέας σερβίρεται πολύ σπάνια. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, σερβίρονται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες. Αυτή η δόση ισχύει επίσης και για το κρασί. Η κύρια πηγή του λίπους είναι το ελαιόλαδο.

Σύνθεση και ιδιότητες ελαιολάδου

- Χαμηλό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα έλαια
- Έτοιμο αμέσως μετά την παραγωγή για κατανάλωση
- Από τη συγκομιδή μέχρι την παραγωγή του ελαιολάδου κρατά ο καρπός τα συστατικά του που συνθέτουν τη γεύση και το άρωμα.
- Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (60-80%)
- Χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών (~ 14%)
- Περιέχει 10% λινολεϊκό
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε
- Τα συστατικά του δρουν κατά της οξείδωσης
- Πλούσιο σε σκουαλένιο - διεγείρει το μεταβολισμό
- Χωρίς πρωτεϊνες, νερό, γλουτένη, υδατάνθρακες, άλατα και / ή παρόμοια συντηρητικά
- Παρέχει καλή πέψη και αποτρέπει ακόμη και την παχυσαρκία

Yγεία και σώμα

Επίδραση του ελαιολάδου
- Μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης
- Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος
- Πρόληψη κατά του διαβήτη και μειωμένη ανάγκη για ινσουλίνη στην εμφάνηση διαβήτη των ενηλίκων
- Προωθεί την ανάπτυξη των οστών (ενάντια της ραχίτιδας) και προλαμβάνει την οστεοπόρωση
- Βοηθά ενάντια στους ρευματισμούς
- Διεγείρει τη ροή της χολής, εμποδίζει το σχηματισμό των χολολίθων
- Προστασία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του μαστού με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε
- Για τα μωρά που δεν μπορούν να ανεχθούν το γάλα, το ελαιόλαδο είναι σχεδόν τόσο καλό όσο το μητρικό γάλα, επειδή η σύνθεση των λιπαρών οξέων του ελαιολάδου και το μητρικό γάλα είναι πολύ παρόμοια. Το ελαιόλαδο ενισχύει τα κόκαλα, αποτρέπει την ανεπάρκεια μετάλλων και είναι επίσης θαυμάσιο για μασάζ μωρού
- Τα μεγαλύτερα παιδιά ή ακόμη και οι ενήλικες που αισθάνονται λιποθυμία ή πρέπει να αναρρώσουν από σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να λαμβάνουν 1-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο(15 ml = 14g) περιέχει:

Θρεπτικά Συστατικά

Ποσότητα

% συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Θερμίδες

121 kcal

6 %

Υδατάνθρακες

0 g

0 %

Φυτικές Ίνες

0 g

0 %

Ζάχαρη

0 g

0 %

Πρωτεΐνες

0 g

0 %

Λιπαρά

14 g

21 %

Κορεσμένα λιπαρά

1,9 g

9 %

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

10 g

 

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

1,4 g

 

Omega-6 λιπαρά οξέα

1,3 g

 

Omega-3 λιπαρά οξέα

104 mg

 

Χοληστερίνη

0 g

0 %

Βιταμίνη E

2 mg

10 %

Βιταμίνη K

8,2 µg

 

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ)

Το προϊόν είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με διακριτό πράσινο αλλά και σκούρο χρώμα, ανάλογα της ποικιλίας των ελιών, κατάλληλο για ισορροπημένη και υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Περιέχει αποκλειστικά και μόνο τις ποικιλίες <Κορωνέικης>, <Μανάκι> και <Λαδολιάς> που προσδίδουν ζωηρό πράσινο χρώμα με μοναδική ήπια γεύση και φρουτώδες άρωμα με φυσικά στοιχεία που επιδρούν θετικά στην υγεία και ιδιαίτερα στην φυσική ανάπτυξη τόσο των παιδιών, ενώ παράλληλα καταπραΰνουν τυχόν παθολογικά νοσήματα και αλλεργίες εφήβων – ενηλίκων και ηλικιωμένων.

Όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, την παραγωγική διαδικασία μέχρι και την πώληση επιμελούνται και ελέγχονται από εμάς τους ίδιους, καθότι μιλάμε για οικογενειακή υπόθεση (επιχείρηση) παραγωγών όπου οι ίδιοι έχουμε επιμεληθεί της προσπάθειας, απευθυνόμενοι καταληκτικά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για προϊόν το οποίο παράγεται σε συγκεκριμένη ποσότητα ετησίως, με ιδιαίτερη φροντίδα και φιλοσοφία, σε κανονικές συνθήκες για την εποχή χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων και ουσιών, χαρακτηριστικά τα οποία συντελούν στην άριστη ποιότητα του Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου.

Σε γνωμικό του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου Πλούταρχου αναφέρονταν η ρήση <ΥΓΕΙΑ, ΤΙΜΙΟΝ αλλά ΕΥΜΕΤΑΣΤΑΤΟΝ>, που επεξηγηματικά σημαίνει ότι η Υγεία είναι Πολύτιμη αλλά εύκολα Μεταβάλλεται με αποτέλεσμα πολλές φορές να επηρεάζεται και αρνητικά, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να την διαφυλάττουμε ως <κόρη οφθαλμού> κατά τον ίδιο.

Με αυτή την επισήμανση του Πλούταρχου συνδέεται και η επόμενη ρήση <ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΗΜΟΥ>, όπου γίνεται παραδεκτό ότι <ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΩΦΕΛΗΜΟ> και έτσι καθίσταται ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ο συνδυασμός των δύο με <ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΩΦΕΛΗΜΟ> για την Υγεία και τον Άνθρωπο.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ (ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ)

Τα καλλιεργήσιμα ελαιόδεντρα των παραγωγικών μας εκτάσεων, τα οποία αναπτύσσουμε και φροντίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν την βάση των προσπαθειών παραγωγής - εμπορίας (εγχώρια και στο εξωτερικό) και τυποποίησης ποιοτικού ελαιολάδου.

Το εν λόγω προϊόν προέρχεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, πεδινούς και ημιορεινούς μη αρδευόμενους ελαιώνες με ιδανικό κλίμα που συνθέτει ελαιώνες που παραμένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο, γεγονός που συνδέεται αφενός με την μικρότερη σε όγκο παραγωγή αλλά στον αντίποδα προσφέρει αναμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα.

Από την μάνα γη της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από τις πλαγιές του όρους ΑΠΕΣΣΑΣ (Φωκάς) στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ αρχαίας Κορίνθου – διώρυγας Ισθμού και αρχαίας Νεμέας όπου το λάδι ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Το έδαφος, λόγω της τοποθεσίας δεν επιτρέπει μεγάλη σε όγκο παραγωγή, παρόλα αυτά συγκρατεί όση υγρασία χρειάζεται από τις χειμωνιάτικες βροχές και την ποσότητα οξυγόνου λόγω του υψομέτρου, ώστε οι ελιές να αποδίδουν με <μέτρο> εξαιρετικής ποιότητας λάδι.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι όλοι οι τύποι ελαιολάδου που παράγονται, είναι χαμηλής οξύτητας (από 0,3% έως 0,5%), συνδυάζοντας παράλληλα τις θρεπτικές και μοναδικές εκείνες ουσίες που συμβάλλουν δραστικά στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία.